Ci, którzy nas znają wiedzą, że my najbardziej ze słodyczy lubimy pizze! 🍕 Także dziś odrobina klasyki, włoskiej klasyki. Czy jest tutaj ktoś, kto nie lubi pizzy?
Przepis, który Wam zaprezentujemy to modyfikacja kilku, które wypróbowywaliśmy, udoskonaliśmy (przynajmniej według nas i przyjaciół) recepturę pod naszą wygodę i kubki smakowe.
Pizza z mąki pszennej pełnoziarnistej
Składniki na ciasto:
– Drożdże – 50g
– Mąka pszenna pełnoziarnista
– Ciepła woda – 300ml
– Oliwa z oliwek – jedna łyżka
– Mleko – ok. 50ml – czyli odrobina 😉
– Sól i cukier
Dodatki według uznania.
Wykonanie:
Do dużej miski rozkruszamy drożdże, zalewamy je ciepłą wodą i rozpuszczamy mieszając (my robimy to dłońmi). Następnie dodajemy szczyptę cukru i nieco więcej soli oraz resztę składników. Wyrabiając ciasto sukcesywnie dodajemy mąkę tak, by uzyskać ciasto nie lepiące się do dłoni. Chwilę ugniatamy ciasto na blacie i pozostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia.
Im dłużej ciasto postoi tym lepiej, oczywiście nie zawsze możemy sobie pozwolić na 2 godziny oczekiwania, dlatego po mniej więcej 30 minutach możemy już działać dalej.
Ciasto dzielimy na dwie części, chwilę wyrabiamy podsypując mąką i wałkujemy.
Dodatki można dodać według własnego uznania i zawartości lodówki. My zawsze robimy to w kolejności
sos -> ser -> salami lub inna wędlina -> warzywa
Nie macie pomysłu na sos do ciasta? Polecamy Wam naszą wersję:
– Puszka pomidorów krojonych,
– Cukier, pieprz i sól, oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka ostra lub coś innego równie ostrego według uznania, łyżka oliwy z oliwek.
Wszystko razem mieszamy na małym ogniu, na koniec opcjonalnie blendujemy i smarujemy ciasto.
Jeśli macie taką sposobność to polecamy pieczenie pizzy krótko ale w wysokiej temperaturze, my robimy to w 250 stopniach przez około 7 – 9 minut.
Podajemy zazwyczaj ze świeżą rukolą i przeróżnymi oliwami.
Uwielbiamy takie cienkie ciasto, a Wy jaką pizzę lubicie najbardziej?